8 Ocak 2018 Pazartesi

Majinin Büyük İsmi Eliphas Levi


ELİPHAS LEVİ KİMDİR

Okültizmle ilgilenen herkesin adını bildiği Eliphas Levi, reenkarnasyonu olduğunu iddia eden Aleister Crowley dahil olmak üzere kendinden sonra gelen çoğu okültisti etkilemiş olan büyük bir majisyen, kabalist ve tarot bilimcisidir. Eserleri günümüzde bile en çok okunanlar ve gerek kaynak olarak gerekse pratik gayeyle en çok başvurulanlar arasındadır. Özellikle de ritüel majiyi öğrenmeyi çalışanlar tarafından…
Eliphas Levi, 8 Şubat 1810 yılında Paris’te bir kunduracının oğlu olarak Katolik bir ailede dünyaya gelmiştir. Asıl ismi Alphonse Lois Constant’tır. Daha ergenlik yıllarında gizli ilimlere ve majiye merak salar. Birkaç yıl sonra rahip olmaya hazırlanırken, daha sonra çok pişman olacağı bekârlık yeminini eder. 1836 yılında Adele Allenbach adındaki bir kadına âşık olması, kilise kariyerinin sonunu getirir ve iddialara göre bu olay, bu konuda büyük beklentileri olan annesinin intihar etmesinin de sebebidir. Lois, 1839’da manastırı terk ederken, Gann teorisinin de etkisiyle dünya görüşleri büyük oranda değişim gösterir ve bir majisyene dönüşmeye başlar. “Özgürlük İncili”ni (La Bible de la Liberte-1841) yazması, 8 ay hapis cezasıyla sonuçlanacaktır.
1846 yılında henüz 18 yaşındaki Marie-Neomi Cadiot ile evlenir. Bu evlilikten doğan çocukların yaşamaması çifti bir hayli üzer, aralarını açar ve evliliğin yedinci yılında genç Neomi gönlünü başka bir kişiye kaptırarak Luis’i terk eder. Alphonse Lois Constant sık sık İngiltere ve Londra’ya gider, Polonyalı okültist Hoene-Wrosnki ile tanışır ve aralarında "Hayalet"in yazarı, Gül-Haç inisiyesi ünlü yazar Edward Bulwer-Litton’un da olduğu, tıpkı kendisi gibi ezoterizm, okültizm, maji, hipnoz ve astroloji ile ilgilenen gruplara girer. Onun birçok ezoterik topluluğa üye olduğu ne ispatlanmış ne de reddedilebilmiştir. Bilinen ama kesinlik taşımayan tek şey, belli bir süre Fransız mason locasına üye olduğu ama çok geçmeden pişmanlık ve hayal kırıklığı içerisinde locayı terk ettiğidir.
Birçok takipçisinin yaşadığı Londra ziyaretlerinden birinde, en bilinen eseri olan Dogma ve Ritüel’de de açıkça yazdığı gibi, 1. Yüzyılda yaşamış olan Tyanalı Apollonius’un ruhunu çağırdığı bir ruhsal celse düzenler. Rivayete göre Tyanalı, onu büyük bir sırra inisiye eder ve bu, onun kesin olarak bir majisyene dönüşmesine ve lakap olarak majik ismi Eliphas Levi’i almasına sebep olur.
Levi, geçimini yayınladığı okült eserlerle ve çok sayıdaki öğrencilerinin maddi destekleriyle sürdürmüştür. 31 Mayıs 1875’de 65 yaşında vefat ettiğinde, ardından okült çevrelerde halen büyük bir popülariteye sahip olan birçok eser bırakmıştır. En önemli eserleri şunlardır:
Dogma et Rituel de la Haute Magie
Historie de la Magie
La Science des Esprits
La Clef des Grands Mysteres

Yayınevimiz, Eliphas Levi’nin kült haline gelen « Metafizik Maji Öğretisi ve Ritüeli » (Dogma et Rituel de la Haute Magie) eserini iki cilt halinde okurların beğenisine sunacaktır ; şimdiden iyi okumalar…
Mavi Kalem Yayınevi
Renan Seçkin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder