9 Ocak 2014 Perşembe

Yukarısı da aşağısı gibidir...


      
YUKARISI AŞAĞISI GİBİDİR

Batıni (ezoterik) öğretilerde, barındırdıkları bilgeliğin bir özeti sayılan ve sıkça tekrarlanan bir cümle vardır. “Yukarısı nasıl ise, aşağısı da öyledir.” sözleriyle ifade edilen bu “sırrı” konuyla ilgili literatürü az çok okumuş olan herkes bilir. Bu cümle, evrensel düzenin yapısını özetleyerek açıklar. En üst kozmik yasanın içeriğini açığa vurur. Şöyle ki, kainatın temel kanunlarının dünya realitesi ile “öte alem” denen ruhani platform için analojikten de öte olduğunu düşündürür. Bu Batıni kalıba göre, fiziksel gerçek ile metafizik alem birbirinin aynısıdır. Aralarındaki “aynılığa”, aynalığa kadar varan benzerlik, “aşağısı yukarısı gibidir” kesinlikte bir cümle ile ifade edilmiştir ve içeriğinden şüphe duymanın her tür olasılığı baştan reddedilir.

“Yukarısı, aşağısı gibidir!” Bu sözlere dayanarak, yukarısının nasıl bir yer olduğunu gözümüzde canlandırmayı deneyelim. Canlandırmayı başarılı bir şekilde yapabilmek için, şu an yaşadığımız sosyoekonomik şartları, doğal ve kültürel çevreyi, değer yargılarını, toplumun politik ve askeri sistemini, suç eğilimi, hukuk ve ceza yapısını hep birlikte gözden geçirelim. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı hatırlamak için 3-5 saniye yeterlidir. Üzerine hafızalarımızı tazeleyerek, geçtiğimiz sene Afrika Boynuzu’nda 3 ay içerisinde açlıktan ölen 30.000’i aşkın bebek ve çocuğu düşünelim. Varmak istediğim nokta için bu kadarı fazlasıyla yeterlidir. Bu kısacık istatistik, yaşadığımız dünya üzerinde biz insanlar olarak nelere sahip olduğumuzu gösterir: savaşlar, kıtlıklar, açlıktan ölen bebekler, hırsızlık, dolandırıcılık, inanç sömürüsü ve bolca cinayet… “İyi” şeyler de olmuyor değil tabii. O “iyilerin” sayesinde halen yaşama ümitle sarılmaya devam etme gücü ve cesaretini bulabiliyoruz. Yaşamaya devam edebiliyoruz. Peki yukarısının aşağı gibi olduğu açıklandığına göre, hayatın acımasız ve adil olmaktan çok uzak olan yönünün, bu negatif tarafın da gayb aleminde olduğunu kabul etmemiz gerekir. Demek oluyor ki burada birbirimizin kafasını kırmayı inatla sürdüren bizler, öte aleme göçünce de aynı manzarayla karşılaşacağız. Öldükten sonraya ertelediğimiz “güllük gülistanlık” hayatın, aşk, sevgi, huri ve gılman, bal, süt, şarap, altın, gümüş, elmas ve kıymetli mücevherler dolu ölümsüz bir yaşamın hayalini beklememiz boşuna olur. Yukarısının aşağısı gibi olduğunun bildirildiği bilgeliğe inanacak olursak, cennet dünya ile ilgili hayallerimizin sadece bir ütopya olduğunu kabul etmemiz gerekir.

Eski Hint Bilgeliğinde, Hermetik Literatürde, hemen tüm Batıni (ezoterik) ve mistik öğretilerde, Sufi geleneğinde geçen yukarının aşağı ile aynı olduğu, yukarı ile aşağının birbirinin “aynası” gibi olduğu yönündeki kozmik kurala ilişkin bilgi için, benim görüşüm biraz başkadır. Aynı zamanda çok da basit bir açıklamadır bu. Eğer kitabı baştan sona okuduysanız, aklımdan neler geçtiğini zaten biliyorsunuz.

Yukarısı, negatif uzay-zaman dokusu, aşağısı da şu an içerisinde varlık bulduğumuz pozitif yönlü evrendir. Kadim öğretilerin hemen tamamının sahip çıktığı “yukarısı aşağısı gibidir” sözü, evrensel düzenin simetrisine, “ayna” etkisine vurgu yapmaktadır. Geçmişten geleceğe akan pozitif yönlü, (+) zamanlı evrenin, aynı yapıda ama ters (-) zaman yönlü simetriği ile tamamlanacağını işaret eder. Evrenin tarafımızca görülen pozitif yönlü yapısı, simetrik olan negatif yönlü olan “aynısı” ile devam edecek ve bu iki simetrik “zıtlar”, ikinin birliğini oluşturmak üzere birbiriyle yer değiştirecektir. Biz insanların algılama düzeyi ve yapısı için birbiriyle sıralanacağı şeklindeki zihinsel tasvir, zaman üstü bir bilinç için, Tanrı için “aynı anda” bir aradadır.

---------------------------------------

“… Tanrı sizin aynanızdır, yani sizin kendi özünüzü seyrettiğiniz bir ayna ve siz, O’nun aynasısınız…”
(İbn Arabi)
Zaman Aynası kitabından

1 yorum:

  1. Garman'dan gümüşüm, 8 yıl önce çocuğum olmadan evlendim, çaresizce bir çözüm arıyordum çünkü doktor hamile kalamayacağımı söyledi ama bir arkadaşım beni Dr white adında bir büyü tekerine yönlendirdi ve ben ona sorunlarımı anlattı ve 12 gün içinde her şeyin yoluna gireceğine söz verdi, bana bazı talimatlar verdi ve hepsini mükemmel yaptım, test için hastaneye gittim ve 1 haftalık hamile olduğumu doğruladılar ve şimdi hamileyim. benim güzel oğlum ve benim de şu an bir hamileliğim daha var hepinize teşekkürler Dr beyaz her türlü çözüm için kendisine ulaşın

    1) Ex'inizi iade etmek istiyorsanız.
    2) Hamile kalmak için büyü istiyorsanız.
    3) düşük yapmayı durdurmak istiyorsanız.
    4) Biri tarafından sevilmek istiyorsanız.
    5) Her türlü hastalığı veya hastalığı tedavi etmek için büyü.
    Ve diğerleri.
    o en iyisi ve çok doğru. wightmagicmaster@gmail.com. WhatsApp:+17168691327

    YanıtlaSil